IMPORTANTA VITAMINELOR E şi C IN DIETA PISICILOR BATRANE

Oxigenul inspirat de pisici poate reacţiona cu alte elemente din corp, conducând astfel la formarea moleculelor numite radicali liberi. Radicalii liberi iniţiază în corp reacţii de oxidare care provoacă pagube mem­branelor celulelor, ameninţând astfel viaţa respectivelor celule. Din fericire, corpul are propriul mecanism de apărare, care poate proteja celulele de oxidare, folosind vitamina E ca antioxi­dant.

Această vitamină pătrunde în membrana celulei, prevenind atacul ra­dicalilor liberi asupra sa. Totuşi, vitamina E trebuie regenerată pentru a putea intercepta radicalii liberi su­plimentari, proces care devine posibil în prezenţa vitaminei C.in anumite stări patologice, cum este de exemplu considerată bătrâneţea, oxidarea devine tot mai agresivă.

Este o situaţie în care rezervele de vitamină E şi C ale corpului nu sunt suficiente pentru a compensa efectele negative cauzate de marile cantităţi de radicali liberi produşi. De vreme ce concentraţia de vitamină E şi C din mâncare influenţează în mod direct nivelul de rezervedisponibile, se pare că beneficiul semnificativ ar rezulta din creşterea cantităţii de vitamine din dietele pisicilor.

Cercetările sunt îndeosebi concentrate asupra rolului foarte important al radicalilor liberi în organism, din cauza îmbătrânirii. Studiile efectuate pe şobolanii şi şoarecii cărora li s-a administrat hrană conţinând doze mari de vitamină E au demonstrat faptul că, în această situaţie, anumite mecanisme ale îmbătrânirii celulare (au fost observate celulele creierului, ale sistemului imunitar şi ale ficatului) au fost încetinite. De asemenea, adăugarea vitaminei C în alimentaţia şobolanilor bătrâni limitează diminuarea cantităţii de molecule antioxidante din organism şi permite vitaminei E să acţioneze ca o barieră împotriva oxidării.

Prin urmare, includerea vitaminelor E şi C în dieta pisicilor joacă un rol determinant asupra încetinirii pro­cesului de îmbătrânire. Royal Canin a conceput diete pentru pisicile bătrâne, având drept scop menţinerea acestora într-o stare de sănătate cât mai bună, pe o perioadă îndelungată. De asemenea, cunoscând impor­tanţa aportului de vitamine E şi C pentru organism, Royal Canin a sporit suplimentele de vitamină E (cam de 5 ori faţă de cantitatea conţinută de produsele destinate pisicilor tinere) şi de vitamină C în produsele destinate pisicilor mature .

Material este realizat de centrul de cercetari ROYAL CANIN

About the author: ema